Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

Chci minimálně dvakrát obhájit titul mistryň světa, přeje si Manhart

14. 5. 2018 | Anna Kuželová
Je krásné vzpomínat na premiérový titul mistryň světa a nikdy se to neomrzí. I když od zisku utekl už rok, hráči a celý realizační tým na něj rádi vzpomínají doteď. Trenérský tým v čele s Karlem Manhartem má však nyní jiný plán. Tím je získat zlatou medaili také v kategorii hráček do dvaceti let. Ty se představí od 28. června do 1. července na premiérovém světovém poháru v Přerově. Dívky mají za sebou přípravný kemp v Příbrami, během kterého prozradil své postřehy hlavní trenér Karel Manhart.
 

Jak vnímáte soustředění v Příbrami?

Určitě pozitivně, protože tady máme širší výběr. Světový pohár se blíží, což znamená, že jsme chtěli vzít i áčkový tým, což se nám úplně nepovedlo. Některé ty holky neměly dovolenou, nebo jsou ještě v zahraničí a samozřejmě hodně jich je v nominaci v kategorii U20. Nicméně si myslím, že ty, které tady jsou, tak ukazují nějakou cestu k tomu úspěchu, který se udělal v Pardubicích. Samozřejmě bychom chtěli ten úspěch zopakovat i v Přerově na Světovém poháru.

Je tady širší nominace, kdy bude ta závěrečná, finální?

Nás čeká další kemp kolem 15. června, tam už budeme mít tu nominaci užší, chtěli bychom ji i tady na konci kempu uzavřít.

Co se týká těch starších holek, které byly na kempu v Příbrami, myslíte si, že dávají nějakou motivaci těm mladším?

Já si myslím, že určitě. Ať už tím přístupem, jak na place, tak samozřejmě mimo plochu. Herním projevem a celkovým vnímáním tréninkové jednotky. Máme tady i přípravné zápasy, tak i té hře.

Poprvé se tvoří tým U20, jak to vnímáte v rámci rozvoje hokejbalu do budoucna?

Tak ta dvacítka je super, protože tam mohou hrát i hráčky, které mají zkušenosti z áčka. My můžeme zapracovat i ty mladší holky. Je dobré, že ta dvacítka má vrchol, který tady předtím bohužel chyběl.

Promítalo se video z úspěchu v Pardubicích. Jak jste to bral vy a jak to podle vás budou vnímat všechny ty holky?

To je samozřejmě různé. Já jsem to bral tak, že jsem si připomněl to, co bylo úžasné. Stát na té střídačce za tou partou, která tam byla, si myslím, že ani rok, dva ani pět nevymaže. Proto jsme se domluvili, že bychom chtěli takové video mít a ukázat ho těm mladším hráčkám, které to nezažily, aby viděly tu diváckou kulisu, která si myslím, že v Přerově bude. Aby to pro ně zkrátka byl vnímatelný cíl, který je určitě dosažitelný. Viděly to v reálu a já si myslím, že to pro ně bylo pozitivní vidět.

Není škoda, že na MS hrají ženy společně s muži, že to vaše zlato bylo trochu upozaděný?

To já si vůbec nemyslím. Myslím si, že je moc dobré, že to MS není dělené. Můj názor je ten, že když budeme hrát doma, tak by to bylo ještě dobré, ale nebylo by to samozřejmě tolik mediálně podporované. Kdyby se hrálo venku, tak to bude úplně v háji, protože pro ty ženské to bude turnaj o ničem, nepřijdou diváci, nebude tam nikdo. Takže my potřebujeme být minimálně s tou áčkovou mužskou skupinou pohromadě. Pak jsou diváci a trochu v uvozovkách se i ty děvčata s tímhle svezou.

Vnímáte to i vy, že se po světovém šampionátu v Pardubicích zvedl boom hokejbalistek?

Nevím, jestli to vnímám, protože nemám úplně přehledy těch nejmenších, těch holčiček, které by měly začínat u těch kluků, což je podstatné. Úspěch to byl a já jen věřím v to, že zkrátka když už ne to, aby přicházely další a další, což já věřím, že přicházet budou, tak aby ty, které to hrají, měly nějaký impulz, nějakou motivaci k tomu, aby u toho vydržely a dělaly to stoprocentně.

U ženské reprezentace jste od začátku, co je pro Vás ještě ten největší cíl?

My jsme i s Michalem Broulíkem řešili, zda pokračovat nebo ne. Někdy se říká, že nejlepší je skončit na vrcholu, někdy se říká, že na vrcholu se nekončí. Já mám v sobě, že chceme zlatý hattrick a pak na nás možná ta otázka zase padne, kdyby se to jednou povedlo, ale teď chci minimálně dvakrát obhájit toho mistra světa.