Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

Speciálně na Kanadu nás trenéři dobře připravují nejen fyzicky, prozrazuje Vaniš

5. 6. 2018 | Filip Červinka
Národní tým hráčů do 16 let už zná svoji konečnou nominaci na Světový pohár v Přerově a Zlíně. Pouze z kvarteta gólmanů půjde jeden z kola ven, ale dvanáct útočníků a osm obránců už je jasných. Mezi beky figuruje i útočně laděný obránce Daniel Vaniš z Hostivaře, jenž se v letošním ročníku prezentoval výtečnými výkony jak v Extralize mladšího dorostu, tak o kategorii výše. Zaslouženě ho tak čeká světový šampionát. „Speciálně na Kanadu nás pan trenér Christ velmi dobře připravuje jak fyzicky, tak psychicky,“ prozradil například v rozhovoru talentovaný obránce.
 

Nedávno byla na našem webu zveřejněna informace o finální nominaci reprezentace hráčů do 16 let na Světový pohár v Přerově a Zlíně. Nejvíce zástupců bude mít na světovém šampionátu HBC Hostivař, která na turnaj dodá hned sedm hráčů včetně obránce Daniela Vaniše. „Jsem velmi nadšený, že jsem se do konečné nominace dostal a velmi se na tento turnaj těším,“ nezastírá nadaný bek z hlavního města Prahy.

Na Světovém poháru se představí rekordních 10 týmů. Reprezentační šestnáctka narazí v základní „zlínské“ skupině na Kanadu, USA, Švýcarsko a Polsko. Především zámořské celky budou jistě nesmírně silné a nebude to s nimi legrace. „Speciálně na Kanadu nás pan trenér Christ velmi dobře připravuje jak fyzicky, tak psychicky,“ prozrazuje Vaniš. „O USA si myslím, že to bude dost podobný tým, jako má Kanada. Od Švýcarska a Polska osobně nevím co čekat, ale rozhodně se nesmí podcenit,“ je si vědom hostivařský dorostenec Daniel Vaniš.

Obránce, který v letošní sezoně nastupoval nejen za mladší dorostence, ale také za starší dorost Hostivaře v play off Extraligy staršího dorostu, se pravidelně účastnil přípravných kempů národního týmu kategorie U16. Jak na něj tvořící se reprezentace a její hráči působili? „Už od výběrů U14 se schází dost podobný tým, takže si myslím, že jako parta působíme velmi dobře,“ má jasno Daniel Vaniš. „Věřím, že to dokážeme ukázat i na hřišti,“ dodává s notnou dávkou bojovnosti.

Talentování hokejbalisté do 16 let se představí před domácími fanoušky, takže se dá očekávat výborná kulisa, o níž se zajisté postarají i rodinní příslušníci reprezentantů. „Moje rodina určitě dorazí stejně jako na většinu zápasů, tudíž by mě to nijak svazovat nemělo,“ zamýšlí se Vaniš. Na šampionátu pak bude nejspíše stěžejní fyzická připravenost. „Oba trenéři nám neustále kladli na srdce, že rozhoduje fyzická připravenost, koncovka a disciplína, ale také že dobrý tým musí mít především dobrý kolektiv,“ vypočítává důležité aspekty pro úspěch Daniel Vaniš.

Ten letos nastupoval hlavně za mladší dorostence Hostivaře. Z 21 zápasů kvalifikační skupiny A si připsal na obránce úctyhodných 33 kanadských bodů za 12 gólů a 21 asistencí! Patří tak mezi obránce s útočnými choutky, nebo psy obranáře? „Rozhodně rád útočím, ale jakmile je potřeba, stáhnu se a plním defenzivní práci,“ prozrazuje Vaniš.

Hostivař však o minulém víkendu nedokázala postoupit ze semifinálové turnaje ve Světlé nad Sázavou na finálový turnaj Extraligy mladšího dorostu. V rozhodujícím duelu o postup ji totiž dokázala porazit Mladá Boleslav 4:3 po prodloužení. „Mladá Boleslav má velmi kvalitní mužstvo, které zejména v jarní části ukázalo že patří mezi špičku. Byl to velmi vyrovnaný zápas, ale štěstí se přiklonilo na jejich stranu,“ nehledá v tom vědu produktivní bek Daniel Vaniš.

Světový pohár vypukne už za necelý měsíc. Přípravy tak vrcholí, a i hokejbaloví fanoušci se mohou těšit na čím dál větší informační servis. „Rozhodně doporučuji všem přijet do Zlína a Přerova, bude to velmi zajímavá podívaná a věřím, že český výběr dosáhne na medaili!“ hlásí Daniel Vaniš. „Já a ostatní kluci z Hostivaře teď budeme určitě trénovat pohromadě. Reprezentační trénink nás čeká 17. června v Poličce a poté několikadenní soustředění už ve Zlíně,“ nechává nakouknout pod pokličku příprav Vaniš.