Menu Zavřít
Více Zavřít
Historie turnaje

Kanadská pohádka a české zklamání. Poslední šampionát do 16 let byl ve znamení překvapení

22. 6. 2018 | Johan Čáp
Severoanglický Sheffield v roce 2016 byl posledním juniorským mistrovstvím světa, kde se ještě objevila i kategorie U16. Šestice největších velmocí zde ukázala své naděje budoucnosti. Po konci turnaje se mohla radovat kanadská eskadra. Ve „městě oceli“ nepoznala přemožitele a svým dominantním stylem korunovala zlatý double. Kategorie do 18 i 16 let patřily právě juniorům s javorovým listem na hrudi, Češi se nakonec museli spokojit pouze se čtvrtým místem. Poprvé v historii tak odjeli z turnaje této kategorie bez medaile.
 

Otázka před juniorským šampionátem v kategorii do 16 let byla jasná. Zvládne slovenský výběr dokonat zlatý triple? Tři celkové triumfy po sobě by jen potvrdily stále se zvyšující kvalitu slovenské hokejbalové školy. Navíc bratislavský turnaj v roce 2014 patřil bezkonkurenčně právě pořádajícímu týmu, žádné nuance nenaznačovaly, že by se mělo něco výrazně změnit. Češi pak měli jasný cíl, poprvé v historii vybojovat zlato. I medaile se však při tehdejším rozložení dala počítat za úspěch.

Veškeré předpoklady se však na začátku července zbortily jako domeček z karet. Kategorie do 16 let dostala takřka hned po prvním dnu jasného favorita. Kanada nastoupila s dravým výběrem, který neměl větší individuality. Už úvodní duel na anglické půdě napověděl mnohé o rozložení sil. Derby mezi USA a Kanadou přineslo americkému výběru velkou potupu. Na kanadského brankáře Matea Petrelliho letělo jen pouhopouhých pět střel. V dalším duelu se sice Češi činili více, avšak ani oni druhé kanadské výhře nezabránili.

Obhájci titulu ze Slovenska na Kanadu taktéž v základní skupině nestačili, debakl 0:7 jim pořádně nahlodal sebevědomí. Kanaďaně si dokonce dovolili luxus v podobě prostřídání dvou brankářů. Střelecky pak řádilo útočné eso Erik Florchuk, jenž se stal později nejlepším střelcem turnaje.

Po základní části tak byl lídr jasný. Kanada byla bez ztráty korunky, do boje o zlato nastoupila ve sledovaném duelu proti slovenským hokejbalistům. Velká odveta za potupnou prohru se však nekonala, těsně kanadské vítězství 2:1 znamenalo konec slovenského snu o triplu. Ze třetího zlata v historii se naopak radovali zámořští borci.

A Češi? Reprezentace pod trenérským vedením Martina Davídka musela v boji o bronz bohužel překonat hořkost z porážky 1:2 s Američany. Národní tým se alespoň mohl radovat z individuálních ocenění. Českobudějovický Matyáš Malecha a útočník Pardubic Jiří Buček vyhráli díky shodnému zisku deseti bodů kanadské bodování turnaje.

Rok 2018 ovšem přináší velkou hokejbalovou revoluci, poprvé v historii se kategorie do 16 let odehraje v rámci Světového poháru. Spolu s ní se uskuteční první větší mezinárodní konfrontace juniorek do 20 let. Rozhodnutí ISBHF znamená větší počet účastníků i větší zápasové vytížení. Podle odborníků půjde o velký krok pro rozvoj hokejbalu. Odhalí Přerov a Zlín celému světu budoucí megahvězdy?

Konečné pořadí šampionátu U16 v roce 2016

1. Kanada
2. Slovensko
3. USA
4. Česká republika
5. Švýcarsko
6. Velká Británie