Menu Zavřít
Více Zavřít
Rozhovory

Vstřelit hattrick? Ten zážitek si budu pamatovat navždy, zářila opora U15 Tomáš Lhota

28. 6. 2018 | Johan Čáp, Šimon Albrecht
Velká světová premiéra. Pro českou patnáctku se během čtvrtečního večera otevřely dveře do mezinárodního hokejbalu. A duel s Velkou Británií v rámci skupiny A Světového poháru bylo skvostné přivítání. Tuzemský výběr dokázal hráče z Ostrovů rozstřílet 12:0, když ofenzivní gólostroj vedl zejména útočník Tomáš Lhota, jinak opora klubu HBC Tygři Mladá Boleslav. Při svém prvním zápase se lvíčkem na prsou dokázal vstřelit dokonce hattrick a přidal ještě tři asistence. „Neskutečné, neopakovatelné, fantastické,“ zářil patnáctiletý útočník ihned po svém skvostném představení.
 

Do Světového poháru juniorů jste coby český výběr do 15 let vstoupili hladkou výhrou 12:0 nad Velkou Británií, jak se zápas zpětně hodnotí?
Samozřejmě jenom pozitivně. Už od začátku jsme do něj vstoupili velice aktivně, v prvním střídání se nám tak povedlo dát hned branku. Brity jsme celkem bez problémů přehrávali, prakticky k ničemu jsme je nepustili. Určitě jde o zasloužené vítězství.

Jak se vám hrálo za tak bouřlivé divácké podpory?
Tahle zkušenost je výborná, fanoušci nás hnali za vítězstvím. V kariéře jsem zatím ještě takhle důležitý zápas asi nehrál, celkovému dojmu pomáhá i parádní parta, se kterou jsme sem na Světový pohár přijeli.

Podařil se vám během 34 minut završit gólový hattrick, jak moc si ho ceníte?
Bez diskuse přidává jak emocím, tak i celkovému pocitu ze hřiště fakt, že jde o tak velký turnaj. Že se mi povedlo vsítit hattrick je neskutečné, navíc hned při prvním reprezentačním startu. Úžasné a hlavně nečekané. Pocity se opravdu nedají popsat slovy.

Tradiční rituál premiérových střelců bývá braní míčků coby trofej, schoval jste si ho?
Bohužel ne, protože jsem ho nenašel. Byl vystřelený mimo hřiště, takže budu muset ještě asi obcházet během večera tribuny. (smích)

Kdybyste měl vybrat jednu trefu z celého večerního představení, který by to byl?
Bezkonkurenčně ten třetí, když jsem upravoval skóre na 11:0. Odrazil se ke mně šťastně míček od protihráče, tudíž jsem okamžitě vyzkoušel střílet na branku. Podařilo se mi trefit krásně šibenici, míček ještě k tomu hezky lízl o tyčku. Pocity po téhle trefě byly fantastické, tohle si zřejmě budu pamatovat do konce života.

A když bychom se ještě dostali k vašemu týmovému výkonu, dá se už označit za ideální?
V první třetině jsme ještě hráli nevýrazně, ale postupem zápasu si to sedalo. Dařilo se nám v kombinacích a prakticky jsme soupeře nepouštěli přes půlící čáru. De facto se to opravdu podle mě blížilo ideálnímu stavu.

Velká Británie je považována za outsidera vaší skupiny, jak těžké se bylo proti nim namotivovat?
Trenéři nás hodně upozorňovali, abychom soupeře nepodcenili. Abychom hráli svoji hru a nenechali se jimi ukolébat. I z tribuny asi bylo vidět, že se nám to snad celkem dařilo.

Na kolik se těšíte na další program Světového poháru?
V pátek ráno hrajeme hned se Slovenskem, půjdeme proti nim ale asi jako outsideři. Přeci jen jejich tým si pravidelně ze šampionátu šestnáctek odváží medaile, před dvěma lety jim těsně unikl zlatý hattrick. Jde o hodně o atletický tým, fyzicky jsou bezesporu fantasticky připraveni. Zkusíme je co nejvíc pozlobit.

Už víte, s jakou taktikou proti nim nastoupíte?
Tohle bych úplně neprozrazoval, ale já osobně to stejně zatím nevím. Rozhodneme se asi během večera a ranní porady.