Menu Zavřít
Více Zavřít
Zápas

Federální bitva! Česká patnáctka potrápila slovenské megafavority

29. 6. 2018 | Johan Čáp
Česká reprezentace do 15 let odstartovala druhý hrací den pořádně těžkou zkouškou charakteru. Se Slovenskem sice v polovině utkání prohrávala 0:3, avšak postupem času se na soupeře dotáhla a nakonec ještě vstřelila kontaktní branku. Slováci si však závěr pohlídali, ve federálním derby si připsali výhru 5:2.
 

Česká U15 i Slováci v úvodním dnu vysoko přehráli Brity, aniž by přitom inkasovali jedinou branku. Slovenská reprezentace nicméně jako obhájce stříbra ze předloňského světového šampionátu nastoupila proti tuzemskému výběru s velkým nasazením, na první gól si však přesto musela počkat až do sedmé minuty, kdy udeřil aktuálně nejlepší hráč kanadského bodování celého turnaje Roman Faith. Tlak Slovenska ani nadále nepolevoval, tuzemský brankář Nistor sice ještě Hrivnákovi velkou tutovku vychytal, o pár chvil později už ovšem přeci jen inkasoval. A právě z hole Samuela Hrivnáka, jemuž se podařilo přesně trefit pravou šibenici.

Status quo, které se Češi snažili na hřišti co nejdéle udržovat, bylo rázem ta tam. Slováci pokračovali v pohledné ofenzivní hře okořeně mnoha technickými finesami a získávali postupně absolutní herní převahu. Na začátku druhé periody to potvrdil Ivan Korvíni, jenž zvyšoval v přesilové hře už na 3:0. Česká „patnáctka“ ovšem neskládala zbraně a nechtěla předčasně kapitulovat. Mírnou naději přihrál domácímu mančafu Vít Vohlárik, jenž se stal prvním hráčem na turnaji, který vstřelil branku Slovákům.

Další zvrat v utkání přišel ve 23. minutě. Po Korbíniho brejku se totiž musel vystřídat český strážce branky. Miroslav Nistor po kolizi se zmíněným slovenským forvardem nebyl schopný v zápase dále pokračovat, do brankoviště tak musel neplánovaně zamířit Ondřej Baluš. Tento moment Čechy neskutečně semknul, za dvě minuty už tak kanonýr Tomáš Lhota vstřelil v přesilovce kontaktní branku.

Do závěrečné třetiny nastoupili Slováci s velkým odhodláním. Po Kubicově vyloučení slovenská střídačka vybuchla nadšením, nicméně radost to byla předčasná, rozhodčí branku neuznal, skórující hráč si totiž míček nedovoleně podržel paží. Za necelou půldruhou minutu již však byla euforie Slováků na místě, Tim Danielčák se postaral o regulérní gól. Pět minut před koncem třetí periody pak zaúřadoval ještě Roman Faith, Češi tak v konečném důsledku prohráli 2:5.

Ohlasy

Trenér České republiky: Moc nás to mrzí. Měli jsme na začátku třetí štřetiny obrovskou šanci do prázdné brány. Přesilovku. Pak nám dali hloupý gól a bylo to už těžké srovnat. Za výkon se však stydět nemusíme, odehráli jsme kvalitní utkání. Nucené střídání gólmana nás moc nerozrušilo. Máme vyrovnanou dvojici a zápas to neovlivnilo

Trenér Slovenska Moc si ceníme tohoto vítězství. Češi byli náročnějším soupeřem, než jsem čekali. Když se dotáhli na rozdíl jediného gólu, tak byli velice bezpeční. Měli jsme na konci druhé třetiny slabší chvilku, hráli jsme příliš pasivně. Musíme to ještě vylepšit do dalšího zápasu proti Kanadě, který bude vrcholem celé skupiny.