Menu Zavřít
Více Zavřít
Zápas

Drama se smutným koncem. Češi padli s Kanadou West v prodloužení a zahrají si o bronz

30. 6. 2018 | Petr Sumbal
Vrchol skupinové fáze, alespoň té odehrávající se ve Zlíně, přinesl souboj České republiky a týmu Kanady West. Kulisy byly nastaveny jasně. Vítěz si zahraje o zlato, poraženého bude čekat boj o bronz. Až do konce druhé třetiny měla utkání lépe rozehrané Kanada, která vedla 4:2. Češi ale byli lepším týmem a díky fantastickému závěru prostřední části utkání zápas otočili. Jenže Kanada dokázala svůj výkon úžasně vygradovat, v závěru vyrovnala a v prodloužení ji do finále poslal Kaidan Johnson.
 

Oba týmy do souboje o první místo ve zlínské skupině, a tedy i o postup do finále, vstoupily nabity energií. V PSG aréně panovala elektrizující atmosféra, která hnala dopředu obě mužstva. Skóre otevřeli na konci páté minuty kanadští mladíci, jejich přečíslení ukázkově zakončil Cole Moffat. Následně si Češi vytvořili obrovský tlak při přesilové hře, tu ovšem nevyužili a naopak v deváté minutě znovu inkasovali, když Šídla z blízka překonal Daniel Juca.

Česká reakce přišla o minutu později. Z mezikruží napřáhl Jaroslav Svoboda a brankář Jones se za míčkem jen ohlédl. Kanada ovšem brzy znovu český tým zpražila gólem, na 3:1 zvýšil z dorážky nehlídaný Kaidan Johnson. V závěru třetiny dostali Češi možnost hrát přesilovou hru, a tu využil nenápadnou, ale chytrou střelou od modré Jan Čejka..

Jenže závěr třetiny Češi takticky nezvládli, zbytečně v poslední sekundě fauloval Vojtěch Jágr a Kanaďané trestali. Na začátku druhé části hry přesilovku využili, po hezké individuální akci se prosadil podruhé v zápase Daniel Juca. Reprezentace javorového listu se radovala za chvíli znovu, ale tentokrát předčasně, jejich branka neplatila pro ofsajd. Od té doby už byli na hřišti prakticky pouze Češi a druhá třetina gradovala v posledních pěti minutách. Nejprve tribuny rozjásal Jan Stromko, který se krásně uvolnil z rohu hřiště a bekhendem zavěsil, Češi už prohrávali jen 3:4.

To nejlepší ale stále mělo přijít. Ve 29. minutě si o přihrávku zaklepal metr za modrou čárou Jan Brtník, dostal ji, a dělovkou pod víko nádherně vyrovnal. Pátý český gól byl ukázkovým příkladem bojovnosti, 37 sekund před koncem třetiny se silou vůle dostal na brankovišti k míčku Michal Macháček a zametl ho kolem brankáře Jonsena do sítě.

Jak skvěle Češi skončili druhou třetinu, tak začali i tu třetí. Necelou minutu po příchodu z kabin poslal nahecovaný český tým do dvoubrankového vedení Jan Čejka, který se prosadil dorážkou Stromkovy střely. Češi dlouho drželi relativně bezpečný dvoubrankový náskok, ale ve 42. minutě Kanaďané z protiútoku snížili na 5:6, trefil se Austin Unguran. Kanada okamžitě ještě víc ožila a minutu a půl před koncem třetí třetiny srovnal střelou z otočky Kaidan Johnson. Rozhodnout muselo prodloužení.

Aby zápasu nechybělo vůbec nic, došlo v pětiminutovém nastavení i na trestné střílení, které ale neproměnil Jakob Frankem. Češi ovšem bohužel v prodloužení Kanadě nestačili a tlak javorových listů nakonec přinesl vítěznou branku, do finále poslal Kanaďany Kaidan Johnson, hlavní hrdina a střelec hattricku.

Ohlasy

Trenér Česka: “Skvělý zápas. Obrovské zvraty a boj až do konce. Těžko něco vytýkat, protože v takovém tempu a nasazení se chyby dělají. Je mi líto kluků, ale oni toho mají před sebou ještě spoustu. Jsou dobří a jednou se to ukáže. Chybělo nám trošku štěstí…”

Trenér Kanady: “Neskutečné. Velký dík patří české zemi a městu Zlín, kde se odehrálo tohle skvělé utkání. Byl to pro nás obrovský zážitek. Odehrálo se úžasné utkání a jsme nesmírně šťastní, že jsme jej hráli právě my. Češi jistě vyhrají bronz, je to výborný tým. Nám už chybí jen jeden krůček, na který se poctivě připravíme.”