Menu Zavřít
Více Zavřít
Zápas

Komplikace české šestnáctky, prohrála i se Slováky

28. 6. 2019 | Johan Čáp
Český výběr do 16 let se nedokázal popasovat s druhým soupeřem během jednoho dne. Po vítězství nad Velkou Británií totiž relativně nečekaně padl se Slovenskem. Ve federálním derby vedli Slováci už od prvních minut, české ofenzivní řady naopak až na závěrečnou třetinu mlčely. K vyrovnání nepomohla českým mladíkům ani dlouhá power-play. Po prohře se případný postup do finále se tak svěřencům Jiřího Christa rázem dost vzdálil.
 

Česká šestnáctka nastoupila do klíčového zápasu, který měl potenciál ovlivnit finálové obsazení, relativně dost nervózně, neboť už ve druhé minutě se po chybě v české obraně zjevil Filip Mešár přímo před brankou a pořádně zaskočil domácí fanoušky. Další studená sprcha následovala ve čtvrté minutě, kdy skóroval slovenský Ivan Thomka.

Hlavní trenér české U16 Jiří Christ sáhl hned následně ke střídání brankářů, kdy šel místo Marka Skalického na hřiště Antonín Křemenák. Tento moment český výběr lehce nakopl, najednou byl v útočném pásmu dravý a plný elánu. Rakovský a Hálek měli své obrovské šance, ale slovenská obrana odolávala. Jenomže těsně po konci českého oslabení na konci první periody udeřil Ivan Korbíni.

Český výběr se snažil ve druhé periodě na danou situaci reagovat, leč slovenští junioři drželi dlouhou dobu status quo. Jedinou větší tutovku si zapsal Novotný. Talentovaný útočník ze Svítkova spolu s Lukášem Rakovským měli největší tutovky i ve třetí třetině, ale česká šestnáctka se stále v koncovce trápila. Právě Lukáš Novotný ale alespoň vsítil čestný zásah Čechů, v samotném závěru to ale k větší zápletce nepřispělo. Samuel Hrivnák totiž pečetil výhru svého týmu střelou do opuštěné české branky v power-play.

Ohlasy

Lubomír Liška (trenér Slovenska): Česko proti Slovensku, to je vždy velké derby. Očekával jsem dramatický zápas, což se potvrdilo. Vyšel nám úvod zápasu a vypracovali jsme si tříbrankoví náskok. Češi nás poté tlačili, obětavostí jsme vyhráli. Podržel nás také brankář Ďuris.

Jiří Christ (trenér České republiky U16): Soupeř měl štěstí, my ne. Nespadlo nám tam nic a vydřeli jsme jedinou branku. Oni dali dva slepené góly a proti Slovákům se ztráta stahuje velmi obtížně. Nám se to nepovedlo.